Ameliyattan Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır?

Özellikle günlük banyo yapma alışkanlığı olan kişilerde ameliyat sonrası günlerce banyo yapmamak ciddi sıkıntı verebilmektedir. Son yıllarda doktorlar bu konuda biraz daha rahat olsa da ilk banyoyu yapma zamanı bir çok faktöre bağlı olarak değişir. Bu sebeple en doğru zaman doktorun önerisine uymaktır.

İnstagram sayfama da beklerim https://www.instagram.com/dratillakaya/

Genellikle 48 saat geçince dikişler kaynamış kabul edildiği için dren varlığı dışında bu kadar sürenin sonunda yıkanmanın zararı olmadığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Ameliyattan sonra banyoya başlama zamanını belirleyen faktörler;

Doktorun statükocu olması, eski cerrahlar daha geç yapılması önerir

Ameliyat kesisi yanı sıra dren olması (boru konması), dren alınana kadar ertelenir

Hastanın hassasiyeti, bazı kişiler yıkanmaktan çok çekinir

Yarada iltihap gelişmesi, iltihabın düzelmesine kadar ertelenebilir

Dikişlerin açılması, açık yara yıkanabilir ama hastalar tedirgin olur

Ameliyat yerinde kanama olması kanama açıklık olduğunu düşündürür ve banyonun iltihap riskini artıracağından korkulur.

Ameliyattan sonraki ilk banyonun yapılma zamanı tüm bu faktörlere değişse de çağdaş fikirleri takip eden cerrahlar genellikle  sonraki 2. – 3. gün yapmanın zarar vermeyeceği tam tersi yaranın temizlenmesi ve havalanmasının iyi leşmeyi hızlandıracağını düşünür.

Ameliyattan çıkıp, hastaneden ayrılırken ameliyat yapan doktorunuza sormalısınız yoksa pansumancının bu konudaki yetersiz bilgisine göre hareket etmek zorunda kalırsınız.

Gelelim ameliyatlara göre banyonun ne kadar süre sonra yapılacağına.

Kıl Dönmesi ameliyatından Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır?

Bütün ameliyatlarda olduğu gibi doktorun yaklaşımı çok önemlidir ama 15 farklı yöntemden hangisinin uygulandığı daha önemlidir. Çağdaş yöntemler olan Bascom, pit picking, sinusotomi ve mikro sinüsektomide 3 gün beklemek yeterlidir yara yeri de yıkanabilir. Klasik ameliyatlardan sonrası genellikle 15 gün su değdirilmesi yani yıkanmak yasaklanır.

Hemoroid ameliyatından Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır?

Aynı gün yapılmasında bile sakınca yoktur çünkü zaten dışkıyla kirlenmekte ve tahretlenirken yıkanmaktadır. Diğer taraftan yaygın şekilde oturma banyosu verilmektedir. Hatta erken yapmanın avantajları vardır. Hemoroid ameliyatı klasik yapıldıysa genellikle dikilmez yani yara açık bırakılır. Açık bırakılan yara % 100 ihtimalle iltihaplanır yani enfeksiyon kaçınılmazdır ama açık olduğu için bu iltihap sorun yaratmadan düzelir. İşte bu iltihabın sıkça yıkanarak temizlenmesi yaranın daha çabuk iyileşmesini sağlar.
Doktorunuz farklı bir şey önermediyse basur tedavisi sonrası sıkça yıkamak yara iyileşmesi açısından size avantaj sağlar.

Ben Tedavisiniden Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır?

Yine uygulanan yönteme ve doktora bağlıdır. Artık devlet hastaneleri dışında pek yapılmayan ben ameliyatlarından sonraki 4-10 gün yıkanılmaz, ancak yeni ameliyatsız yöntemlerin ertesi gün yıkanılabilir.

Ekim Sonrası İlk Yıkama

Kaş ekimi, sakal ekimi, bıyık ekimi ve saç ekimi gibi kıl kökü uygulamalarında ilk yıkama için köklerin tutunma süresi olan 3-4 gün beklemek doğru bir yaklaşım olur.

Ameliyat Banyo

Varis Tedavisinden Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır

Burada en önemli parametre işlemden varis çorabı giydirilmesi veya bandaj sarılmasıdır. Yani yıkanmaya engel durumlar çorap veya bandajdır. Çorabın çıkarrılacağı zamanı, varsa bandajı ne zaman sökeceğinizi dtedavinizi yapan doktor söyler. Bunları çıkarınca  duş almanın ve bacakları da yıkamanın sakıncası olamaz.

Makat Siğili Yakma İşleminden Sonra Ne Zaman Yıkanılır?

Siğilin olduğu bölge ve uygulanan tedavi şekli önemlidir. En iyi tedavi şekli radyo frekanstır, radyo frekans tedavisi sonrası ertesi gün yıkanabilir, sakıncası olmaz. Makat bölgesinde yıkama sonrası yara merhemi önerilir. Önerilen merhemi kullanmak iyileşmeyi hızlandırır.

Ameliyat Yerine Su Değmesinin Zararları

Yapılan ameliyatın türüne ve şekline göre çok değişeceği için genelleme yapılacak olursa ”su değmesin” şeklinde olur ki zaten genellikle böyle yaklaşılır. Özellikle yenilikleri izlemeyen yaşlı doktorlar bu konuda daha çok duyarlıdır.
Aslında atalarımız yarayı iyileştirmek için üzerine işerlermiş. Yani su değmesinin önemi çok net değil.

Ameliyattan Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır?” yazısında 424 düşünce

  1. Sinem diyor ki:

    Merhaba kapalı miyom ameliyatı oldum 15 gün oldu sezeryan bantiyla yıkanıyor um artık batsizda yıkanabilir miyim dikislerim düşmedi kendiliğinden düşmüşse aldığın dedi Dr aldirayimmi dusermi tesekkurler

  2. Dilara diyor ki:

    Merhaba benim hem kıl dönmesi hemde kitle vardı onu aldılar yara açık ve 4.gün hergün pansumana gidiyorum duş alamadım ama yara açık olduğu için ne kadar sargılıda olsa korkuyorum ne yapmam gerekiyor

  3. Kemal aybaba diyor ki:

    Hocam ben apandisit ameliyatı oldum 14 gün oldu dikişleri bile aldırdım ama bu gün yaranın üstüne hafif baskı uyguladıgımda yaranın tam altında tas gibi dikiş iziyle aynı bi sertlik var enfeksiyon mudur yoksa altaki dikişlermidir

  4. Hasan diyor ki:

    Hocam ben kıl donmesinden ameliyat oldum kalçamdan 20 gün oldu dikislarim alindı ama yarada açıklık var banyo yapsam sıkıntı olurmu banyodan sonra pansumana gidicem zaten

  5. Şükran diyor ki:

    Hocam iyi günler benim kafama 5 gün önce 4 dikiş atıldi 3 gün sonra dikislerim alınacak acaba banyoda saçlarımı yikasam bir sorun olur mu enfeksiyon kapar mi?

  6. Ali efil diyor ki:

    S.a hocam ben koprucuk kemiği ameliyatı oldum 8 gün önce ve leğen kemiğinden parça aldılar orasida dikişli yani ve hergün dus alan birisi olarak kendimi rahatsız hissediyorum bu konuda dus alabilirmiyim

  7. Enesbayram diyor ki:

    Hocam benim 10 önce tirnagimin yarısını çektiler tırnak batması var diye 1 dikiş attılar 1 hafta sonra kendi kendine dikis atti ve ayağımda iltihab ama kuru var duş alabilirmiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir