Mevcut kıl dönmesi ameliyatlarına ek olarak, bende uygulanışı daha kolay, hasta açısından daha fazla avantaj sağladığını düşündüğüm Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirdim.
Mikro Sinüsektomi uygulayan doktor ve hastane sayısında sürekli artış olduğunu görmek bir doktor için tarifi mümkün olmayan mutluluk kaynağı diyebilirim.
Bu yazıda siz değerli hastalarımız ve aynı zamanda bu tekniği öğrenmek, uygulamak isteyen doktor arkadaşlarımız için Mikro Sinüsektomi yönteminin detayları, yapılışı ve diğer yöntemlere olan üstünlüğü kıyaslanarak ortaya konacaktır.
Mikro Sinüsektomi Nedir?
Mikro küçük ya da en küçük kesi anlamına gelmektedir. Sinüsektomi ise cilt altında biriken kıl yumağının çıkarılmasını ifade etmektedir. Yöntemin mantığı: En küçük kesi ile kıl yumağını çıkarmak şeklinde belirtilebilir.
Kıl dönmesi tedavisinde uygulanışı halen devam eden yaklaşık 15 farklı ameliyat yöntemi (Bascom, Karydakis, Flap, Primer, Fenol, Açık bırakma) bulunmaktadır. Bunlarda yapılan kesi bazen 30-40 cm düzeyinde olmaktadır. Yapılan kesinin büyük bir bölümü, sağlıklı dokunun da gereksiz şekilde kesilmesi demektir. (1). (2).
Mikro sinüsektomi uygulamasında ise kesi oranı 1-2 cm düzeyinde olmakta; Çünkü sadece kılların giriş deliği ve varsa iltihap çıkış deliği kesilerek işlem yapılır. Gereksiz şekilde ikisini kapsayacak kocaman bir kesi yapılmaz.
Mikro Sinüsektomi Üstünlükleri Nelerdir?
- 5 Dakika İçinde Yapılır: Ameliyathane gerektirmeyen bu yöntemde klinik ve hatta doktor muayenehanesi bile işlem için uygundur. İşlem öncesi bölgesel uyuşturma ile 5 dakika gibi kısa sürede yapılmaktadır.
- Hastanede Yatmak Gerekmez: Kısa sürede yapıldığı gibi sosyal ve iş hayatınıza anında dönersiniz. Ameliyat sonrası 5-10 dakika dinlenme ve kontrol sonrasında sizi evinize, işinize ya da okulunuza gönderiyoruz. Hastanede yatmaz gerekmez.
- Pansuman Yapmak Zorunda Değilsiniz: Diğer yöntemlerde kesinin büyük olması nedeniyle günlerce bazen aylarca pansuman yapmak gerekir. Mikro sinüsektomi ameliyatı sonrasında ise hiç bir zaman pansuman yapmak gerekmez. Çünkü kesi küçük ve dikişler gizli dediğimiz estetik dikiş ile yapılır.
- Tekrarlama Riski Yok Denecek Orandadır: Kıl dönmesi ameliyatlarında can sıkıcı hususlardan birisi tekrarlama riskidir. Mikro sinüsektomi ile yapılan ameliyatlarda cilt gerginliği en alt düzeyde oluşur. Bu nedenle tekrarlama riski %3 gibi oldukça düşüktür.
- Diğer yöntemlerde ise tekrarlama riski primer kapatma %40 fenol uygulamasında ise %70 gibi yüksek düzeyde olmaktadır. (3).
- Fiyatı Son Derece Ekonomiktir: En güzel yönlerinden biri de ücretinin çok ekonomik oluşu denilebilir. Ameliyathane, narkoz, hastanede yatma vs gerektirmediği için bir sürü gereksiz ücretlendirme ile karşılaşmazsınız. SGK güvenceniz varsa ayrıca %50 daha az ödeme yaparsınız.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir, Nasıl Oluşur?
Ameliyatın uygulanış şekline aktarmadan önce kıl dönmesi hastalığının yapısı (anatomisi) hakkında bilgi vermek istiyorum. Böylece ameliyatın mantığını daha net anlama imkanı bulabiliriz.
Kıl dönmesi büyük ölçüde kuyruk sokumu bölgesinde görülmektedir. Ayrıca göbek deliği ve berberlik mesleğini icra edenlerin parmaklarında da oluşabilmektedir.
Kuyruk sokumunda kıl dönmesinin nedeni saç, vücudumuzdaki kılların cildi delerek deri altına girmesi ile oluşur. Bu nedenle kuyruk sokumu bölgesinde kılların giriş için kullandığı bir ya da birden fazla giriş deliği olabilir.
Sorun uzun zamandır var olması halinde giriş deliklerine ek olarak bir de çıkış deliği dediğimiz, iltihabın aktığı bir delik oluşabilir. Resim 1. de anlatmak istediğim hususu görebilirsiniz. (4).
Çıkış deliğinin neden oluştuğunu biraz irdeleyelim. Cilt altına giren kılları vücut yabancı madde olarak algıladığı için onları zar ile kaplamaktadır. Böylece çevre dokuya zarar veremez.
Etrafını zar ile çevirdiği kılları yok etmek için sıvı salgılamaktadır. Bu sıvı aynı zamanda vücuttan dışarı atılması gerekir. Yine kılların giriş deliklerini kullanarak dışarı akar. Bu da makatta akıntıya neden olan bir etkendir. Kullandığı delik tıkanması halinde farklı bir noktadan çıkış deliği oluşturarak akmaya devam eder. İltihaplanması halinde ağrı, ateş, bölgede kızarıklık oluşur.
Çıkış deliği her hastada olacak diye bir şey yoktur. Ama giriş delikleri her kıl dönmesi hastasında bir ya da birden fazla olabilir.
Mikro Sinüsektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hastalığı tanıdığımıza göre şimdi mikro sinüsektomi ameliyatının yapılışına geçebiliriz. Ameliyatın mantığı giriş delikleri ile birlikte cilt altında biriken kılları, onları saran kapsülü ile birlikte çıkarmaktır. Aynı şekilde varsa ki çıkış deliğini de almak gerekir. (5). Şimdi dilerseniz hazırladığımız videolar ile mikro sinüsektomi yapılışını izleyelim.
Lütfen dikkat! Aşağıda yer alan videolar gerçek ameliyat esnasında herhangi bir sansürleme olmadan çekilmiş ve yayınlanmaktadır. Görüntüler biraz korku verici olabilir.
Bu nedenle ameliyat kişiden kişiye göre değişir. Kişi de sadece giriş deliği varsa giriş deliklerini kapsayan küçük bir kesi yapılarak kıllar kapsülü ile çıkarılır. Giriş delikleri bir birine uzak 2 farklı noktada ise bu sefer 2 farklı noktada küçük kesi yapılarak çıkarılır. Belirtmiş olduğum hususu aşağıda yer alan videoda daha net göreceksiniz.
Hem giriş hem de çıkış deliği olan kıl dönmesi hastalarında ise giriş deliklerinde küçük bir kesi, yine aynı şekilde çıkış deliğinin olduğu yerden de küçük bir kesi yapılır. Çıkış deliğinin oradan deri altına girerek sinüs ile çıkış deliği arasında oluşan kanal çıkarılmaktadır. Böylece hem kıl dönmesi kapsülü ile birlikte çıkarılır. Hem de akıntıya neden olan kanal çıkarılmış olur.
Videoda da gördüğünüz gibi işlem en fazla 3-4 dakika sürmektedir. İşlem sonrası derin doku ve kesilen alan gizli dikiş dediğimiz, estetik dikişler ile dikilmektedir.
Mikro Sinüsektomi Fiyatı Ne Kadar?
Öncelikle uygulayan hastane ve doktorlara göre fiyatların değiştiğini belirtmek gerekir. Benim ücret tarifem SGK’lı hastalar için 6000 SGK güvencesi olmayan hastalar için 12000 TL’den başlamaktadır .
Muayene için ücret alınmamaktadır. Mikro sinüsektomi hakkında daha fazla bilgi ve randevu almak için aşağıda yer alan WhatsApp numarasından bize yazabilirsiniz.
REFERANSLAR
1. Bascom, J. (2008). Surgical treatment of pilonidal disease.2. Allen‐Mersh, T. G. (1990). Pilonidal sinus: finding the right track for treatment. British Journal of Surgery, 77(2), 123-132.
3. Uçar, A. D., Cartı, E. B., Oymacı, E., Sarı, E., Yakan, S., Yıldırım, M., & Erkan, N. (2016). Recurrent pilonidal disease surgery: Is it second primary or reoperative surgery?. Turkish Journal of Surgery/Ulusal cerrahi dergisi, 32(3), 162.
4. Søndenaa, K., Andersen, E., Nesvik, I., & Søreide, J. A. (1995). Patient characteristics and symptoms in chronic pilonidal sinus disease. International journal of colorectal disease, 10(1), 39-42.
5. Urgancı, A. U., Oymacı, E., Engin, Ö., & Akıncılar, E. Comparing Limberg Flap Technique and Phenol Treatment Methods in Treatment of Pilonidal Disease Pilonidal Hastalık Tedavisinde Lımberg Flep Tekniği ve Fenol Tedavisi Yöntemlerinin Karşılaştırılması.
Merhabalar ben Atilla Kaya, genel cerrahi ve medikal estetik uzmanı olarak İstanbul Bakırköy’de hasta kabulüne devam ediyorum. Tıp eğitimim 1980-1986 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, uzmanlık eğitimimi ise İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde tamamladım. Proktoloji alanında binlerce ameliyat tecrübem bulunmaktadır.
Merhaba Hocam
5-6 sene öncesinde fenol tedavisi oldum.Yakın zamanda daha çok havuza girdiğim yada suyla fazla temas ettiği durumlarda bölgede apse oluşuyor.Tekrar nüksetmiş olduğunu öğrendim.Tekrar etmesinin sebebini fenol tedavisinin yetersiz kalmasına bağlayabilir miyim?
Tekrarlamasınnın nedeni oluşan kıl keseciğinin fenomen yöntemine çıkarılmamasıdır. Kerecik cerrahi olarak çıkarılmadığı sürece kıl dönmesi nükleer eder. Mikrosinusektomi yöntemini araştırıp tedavi olmanızı öneririm
Öp. Dr. Atilla Kaya
Merhaba hocam 2 yil once kil donmesi oldugunu ogrendim ve iltahap bosaltma islemi yapildi bir sikintim yoktu ama bu aralar iltahap bosaltilan kesinin yerinde hafif sislik oluyo ve patliyo kendiliginden sizden randuvu alip mikro sunusoktami yontemi ile amelyat olmak istiyorum ama gelmeden iltahap icin ilac kullanayimmi eger kullanacaksam hangi ilaci kullanip size geleyimm
Akıntı için ilaç kullanmaya gerek yok akıntı mikro sinüsektomiye engel değil,gelirseniz tedavinizi yapabiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya
Dr.Atilla bey iyi çalışmalar ben yaklaşık 2 yıl önce kıl dönmesi tedavisi oldum baya ilerlemişti ve iyileşme sürecimde ameliyat süreci de çok sancılı ve acı vericiydi bu yıl birdaha nüks etti ve iltihaplanma başladı lakin üniversite sınavına tekrardan hazırlandığım için zaman kaybı yaşamam lazım onun için en mantıklı yöntem mikro sinusektomi olarak geliyor yalnız bir sorunum varki adana ve çevresinde araştırmalarıma rağmen yapılan bir yer var mı yok mu öğrenemedim sizinde bir zamanlar adanada görev yaptığınızı öğrendim bu konuda bir bilginiz var mı acaba ?
nerhaba bu yöntem diyarbakırda uygulayan var mı
araştırmalısınız
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam iyi çalışmalar Ağrı ilinden yazıyorum bende bir kaç yıldır bu hastalığı çekiyorum ve ilerlemiş durumda apse ve ağrı var apse alındığı gibi mikrosinusektomi olabilir miyim tahmini 4-5 noktada ve delikler oluşmuş durumda bu yöntemle ne kadar sürede ne kadar bir ücretle ameliyat olurum
Op.Dr.Atilla Kaya
apse tedavisinden 3-4 hafta sonra doku toparlayınca gelirseniz tedavinizi yapabiliriz
Hocam WhatsApp tan fotoğraf göndersem yapabilir mi yapılamaz mı diye bakabilir misiniz bugün genel cerrahi ye gittim buralarda yapılamaz dedi
05426210888 nolu telefona gönderirseniz değerlendiririm
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam mikrosinüsektomi ameliyatını Kayseri de hangi hastanelerde yaptırabiliriz bilgi verebilirmisiniz.Saygılar.
Op.Dr.Atilla Kaya
Kayseride yapan yer var mı bilmiyorum
Atilla bey bugün tam 2 hafta oldu mikrosinüsektomi operasyon olalı şükür bi sıkıntım yok gayet memnunum tek sıkıntım estetik dikişlerin oradaki ufak açıklık ne zaman kapanır ne akıntım oldu nede kanamam sadece ufak bi açıklık var birde denize girsem mikrop kaparmı bu durumda
Op.Dr.Atilla Kaya
Dikişle ilgilenmeyin kendiliğinden kaybolacak, temiz tutun yeterli. Denize girebilirsiniz.
Pansuman önermediniz Atilla bey
Op.Dr.Atilla Kaya
pansumanı yara yerinde açılma var dediğiniz için önerdim ama yara yerinde açılma olduysa sık yıkayıp kuru tutmalısınız.tekrar kıl girişine izin vermemelisiniz
6 gün önce mikro sinüsektomi yöntemiyle ameliyat oldum bugün herşey güzel gidiyodu bugün ani bi hareket yaptım bi agrı oldu baktım ufak bi açılma olmuş bu sıkıntı yaratır mı suan bi agrım yok
Op.Dr.Atilla Kaya
sorun oluşturmaz.pansumanlarınıza dikkat edin
Hocam internette microsinusektomi yonteminin bir cok olumsuz yanını okuyorum bunların doğruluk payı var mı
1 – 10 dakikada yapıyoruz diyorsunuz yarım saat süruyormuş
2 – Aynı gün işinize dönebilirsiniz diyorsunuz 10 gün sonra ancak dönenler var
3 – Operasyondan sonra Agrı hissedilmeyecek kadar az
diyorsunuz ama o kadar az olsa niçin iş başı yapılamıyor. Sancı çekilerek çalışılır mı ?
4 – işlemden sonra hemen oturaram araç kullanabilirsiniz diyorsunuz ama sekreteriniz dikisler alinana kadar rahat oturamazsiniz diyor!! 12 gün suruyormus buda
5 – Dikiş yok diyorsunuz bir kaç tane atılıyormuş estetik dikiş haricinde sonrada onları aldirmaya geliyormusuz
bunları elestirmek icin yazmıyorum yanlis anlamayin
sadece dis cektirmekten daha kolay olarak tanittiginiz bir islem gercekten oylemi merak ediyorum
Op.Dr.Atilla Kaya
hastalığın düzeyi tedavinin süresini belirler.delik sayısı birden fazla ise tabiiki uzun sürecektir,delikler birbirine çok yakınsa yine dikkatli çalışmak gerekecek.tek delik varsa tedavi 10 dk sürer ve rahatlıkla işinize dönebilirsiniz.ama ben ameliyat oldum biraz naz yapmak istiyorum derseniz o zaman siz bilirsiniz