Saçkıran diğer adıyla alopecia areata (alopecia totalis, alopecia universalis tipelri de vardır) gençlerde daha sık görülen, ani ve para gibi yuvarlak şekilde tam saç dökülmesi alanlarıyla karşımıza çıkan, ciddi sosyal stres yaratan hastalıktır. Nedenleri, çeşitleri, görüldüğü yerler ayrı sayfada incelenmiştir
Saçkıran Bulaşır mı ?
Bu sorunun cevabı son derece açık ve nettir ; saçkıran bulaşmaz yani bulaşıcı hastalık değildir. Saç dökülmesi sebepleri arasında sebebi net olarak bulunamamış hastalıklar arasındadır ancak bulaşıcı olduğu yönünde hiçbir bilgi yoktur.
Sebep olarak en kabul edileni vücudun kökteki hücreleri öldüren madde salgıladığı görüştür. Bu görüşe göre alopecia areata otoimmün yani kendi kendine zarar verme şeklindedir. Bunun dışında sebep olarak stres gösterilmektedir ki aslında tıpta sebebi tanımlanamamış tüm hastalıkların temelinde stres faktörü olabileceği bilinmektedir.
Bilindiği gibi bulaşıcı hastalıkların temelinde mutlaka mikrop olması gerekir, mikrop bakteri mantar veya virüs olabilir. Hiçbir alopecia areata hastasında mikrop tespit edilemez yani saç kıranın bulaşıcı olmadığı net olarak söylenebilir.
Halk arasına tam tanımlanamamış olması ve bazı mantar iltihabına bağlı saç dökülmelerine benzemesi sebebiyle konu hakkında bilgisi olmayan kişiler bulaşıcı olabileceği tedirginliği yaşarlar ama bunun hiçbir bilimsel desteği yoktur.
Saçkıran Nasıl Bulaşır
Yukarıda bahsedildiği gibi normalde böyle bir ihtimal yoktur. Peki nereden bu soru çıkıyor denirse şu akla gelir; ailede birinde çıktıktan o dönemde sonra başka birinde çıkmasıdır. Bu sebebi izah edilememiş durumdur ama anlaşılan o ki kardeşlerin genetik benzerliği yada hastalık olmayan kardeşin hastalık bende de olurmu düşüncesi ile strese girmesidir.Stres alopecia areatının başlatıcı ve ilerlemesine sebep olan faktörler arasında sayılır. Tedavide stresle mücadele ve tedaviye inanç önemli etkenlerdir.
En Etkili Saçkıran Tedavisi
Saç kıran diğer adıyla alopecia areata vücudun kıl olan her yerinde görülebilen bir hastalıktır, insandan başka insana veya aynı kişinin bir yerinden başka yerine asla bulaşmaz çünkü bulaşıcı bir hastalık değildir ve hiçbir tedavi yapılmaması halinde % 30-35 kendiliğinden tama yakın düzelir.
SADBE ( Squarik Asit Di Butil Ester ) veya DPCP (Di Phen Ci Piron- difensipron) gibi bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış ilaçlarla doğru tedaviler yapıldığında % 95 oranında tedavi edilebilen bir hastalıktır. Burada verilen oran olan % 90-95 yüz hastadan 95 kişide alınan sonuç ya aynen eskisi gibi oluyor ya da hastanın beklentisini karşılıyor.
En etkili yöntemlere geçmeden önce bir kaç hafta klasik yöntemlerle tedavi denemek akıllıca bir yaklaşım olur. Her evde bulunan sarmısakla tedavide bile % 50 ye yakın hastada tam düzelme olmaktadır. Bu oran ciddi bir orandır ve kesinlikle denemeye değer.
DPCP nin mutajenik yani genler üzerinde yan etkisi olduğu için çok tercih edilmez, çocuklarda asla kullanılmaz. SADBE de bu yan etki yoktur, çocuklar dahil güvenle kullanılabilir.
Diğer Tedaviler
Sarımsakla Saçkıran Teadvisi
% 50 ler düzeyinde azımsanmayacak kadar yüksek başarısı vardır. Son derece kolay uygulandığı için öncelikle sarımsak uygulanmalıdır. Sarımsak ortadan kesilerek direk sürülerek uygulanır. Sarımsaklı şampuan veya benzer ürünler kesinlikle aldatma dışında etki yapmazlar.
Saçkıran Kortizon Enjeksiyonu
Depo kortizon kullanılır, %80 ler civarında başarısı vardır, o bölge derisini inceltmek gibi yan etkisi vardır. Uzman doktor tarafından uygulanmalıdır.
Saçkıran Kesin Çözüm
İnternette bazı ürün sitelerinde veya hacamatla iyileştirdiğini iddia eden sitelerde bu tür ”kesin sonuç”i ”%100 başarı”, ”iyileşmezse paranız iade” gibi yazılar okuyabilirsiniz. Siz siz olun bu grup gözünü para bürümüş şarlatanlardan uzak durun yoksa paranızı da umudunuzu da kaybedersiniz.
Bu şekilde sizi kandırıp ürün satan kişiler para kaybetmeniz yanı sıra stres yaşamanıza da neden olur. Kendini çaresiz hissetmek hastalığın artmasına bile neden olabilir.
Saçkırana Saç Ekilir mi?
Evet ekilebilir, normalde ekime engel bir durum değildir, ekilenler de tutar ama şu net bir şekilde bilinmelidir. Nasıl bu hastalık kıl olan her yerde ortaya çıkabiliyorsa ekim alanında da ortaya çıkıp ekilenleri de dökebilir.
Diğer taraftan doğru tedaviyle % 95 ihtimalle çıktığı için ekim en son tercih olmalıdır.
Merhabalar ben Atilla Kaya, genel cerrahi ve medikal estetik uzmanı olarak İstanbul Bakırköy’de hasta kabulüne devam ediyorum. Tıp eğitimim 1980-1986 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, uzmanlık eğitimimi ise İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde tamamladım. Proktoloji alanında binlerce ameliyat tecrübem bulunmaktadır.
merhaba 6 yasında kızım yaklasık 2 senedir aleopesi areata teshisi konuldu suan hic sacımız yok. 9 yasında da oglum var kızımın sacının kaybının basladıgı yerle aynı noktada onda da acılma fark ettim. Acaba bu durum bulasıcı yada genetik yada mantar faktörlü olabilir mi ? Oğlum da acılmayı yavaslatmam için öneriniz var mıdır? tşk ederim.
Oğlunuzda açılmayı önlemek ve saçların çıkışını sağlamak için Sadbe losyon kullanabilirsiniz. Saçkıranın psikolojik yönünde vardır her iki çocuğunuz da tedavi için hipnoterapiyi denemenizi öneririm.
Öp. Dr. Atilla Kaya
Şuan saçimda sackiran oldugunu dusundugum bolgede nokta kadar bir bosluk ve etrafında seyrelme vb kalite kayb var babamda aynı yerde gayet sık şacı var ve saclarimiz aynı dokulme problemim yok.Sorum SAÇKİRANDA SEYRELME VEYAHUT KALITE KAYBI OLURMU?
Saçtıran olduysa daha sonra çıkan saçlar cansız ve seyrek olabilir. Eğer rahatsızlık veriyorsa bu alanda sadbe losyon ve biotin tablet kullanırsanız hem tam anlamıyla çıkmasını hem de kalite artışını sağlayabilirsiniz.
Öp. Dr. Atilla Kaya
Hocam saçkıran için sadbe tedavisinin 12.günündeyim ama 2 gündür bazı işler nedeniyle hiç kullanamadım ve 2 gün sonra tekrardan günde 2-3 doz civarı devam ettim. Bu ara tedaviyi olumsuz etkilemişmidir
🙁 bu tür tedaviler düzenli yapılmalı,hem süreç gecikebilir hemde direnç kazanabilir
Op.Dr.Atilla Kaya
Saçkıranlı yere sarımsak sürmenin iyi geldiğini söylemişlerdi. Öyle bir etkisi olabilirmi doktor bey?
evet iyi gelir ama yetersiz kalabilir,bu nedenle sadbe kullanmanızı beraberinde biotin tablet almanızı öneririm
Op.Dr.Atilla Kaya
hocam sadbe’nin 3.seviyesini çıkarılsa güzel olmaz mı? daha uzun zamanlı eski saç veya sakalkıranı olan kişiler bir süre sonra forte’nin daha üstünü kullanırlardı. içinde biber oranı falan daha fazla olurdu
firma gerekli ARGE çalışmalarını yapmıştır.forte olanı yeterince yoğun
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam merhaba sac dökülme nedeni bulunamıyor bütün tahliller normal stres kaynaklı deniyor kronik telogen ben sadbeyi sac dokulmesi içinde kullanabilir miyim açılan yerler için etkisi olur mu yoksa boşa vakit kaybı mi?
merhaba Elif hanım
saçkıran tipik bir hastalıktır.bozuk para şeklinde açılmalar.eğer böyle bir dökülmeniz yoksa sadbe kullanmanıza gerek yok,daha pahalıya mal olur,saç dökülmesi sorununuz varsa hairforte sprey ve xpecia tablet kullanabilirsiniz
Op.Dr.Atilla Kaya
sa hocam. sadbe aldım 5 gün önce bizim eczaneden 2 kutu. günde belirli saat aralıklarla 3 kez uyguluyorum. yakması dışında bir tahriş yapmadı. lakin ben 1 dökülen yerden geçerken defalarca geçiyorum çünkü diğer sakalları kısa tutmama rağmen hızlı uzadıgı için dökülen alanları kapatabiliyor. sadbe topunu heryere sürüyorum sakalımda bol bol. bir tahriş durumu olmassa ciltte, böyle kullanmamda bir sakınca yoktur dimi hocam?
🙂 her tarafa sürmen ekonomik olmaz.
Op.Dr.Atilla Kaya
Merhaba bende sürekli tekrar eden Saçkıran var kullandığım ilaçlar ve sarımsak tedavisi yanıt vermiyor ve aşırı saç dökülmesi ve saçta açılma mevcut.ne yapmalıyım
squarik asit içeren Sadbe kullanabilirsin.beraberinde 5 mg biotinde başlamalısın
Op.Dr.Atilla Kaya