Kafada Yağ Bezesi

Bezeler farklı formlarda vücudun her yerinde görülebilir. Kafadaki bezeler aslında beze şeklinde değil kist şeklindedir. Kistle bezesi arasında şöyle farklılık vardır. Kistin içinden çıkan doku vücutta tarafından salgılanır ve tereyağı gibidir ezildiğinde boya gibi sürülür, kafada beze ise farklıdır çıkan şey koyunların kuyruk yağı gibidir ezilirse parçalanır boya gibi sıvanmaz, ezilebilir.

Yağ kisti videoları izlemek için https://www.instagram.com/dratillakaya/ hesabımı takip edebilirsiniz.

Kafada Yağ Kisti Neden Olur

Oluşum şekilleri de farklıdır kist kıl dibinde kılı yağlamaya yarayan salgı yapan bezenin salgısının aktığı yerin tıkanması sebebiyle salgılanan yağın doku içine birikmesi ile oluşur bezeler ise cilt altındaki yağ hücresinin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşur. Kistler daha çok kafada seyrek olarak ta vücutta oluşurken bezeler kafada asla olmaz tamamı vücutta olur. Bazı ailelerde çok sık olması genetik yatkınlık olduğunu da düşündürmektedir ancak annesinde yada babasında olanlarda mutlaka olacak diye bir kural yoktur.

Kist Alınan Yerde İz Kalır mı?

Deride yapılan her derin işlem mutlaka iz bırakır yani iz kalması kaçınılmazdır. Deri ne kadar küçük kesilirse o kadar küçük bir iz kalır. Kistin alınacağı deri kistten daha küçük kesik ile çıkarılmalıdır. Videoda göreceğiniz gibi deride yapılan kesme işlemi kistin büyüklüğüne kıyasla çok küçüktür ve yarım santim olduğu için algılanmaz. Klasik usülle yaklaşılıp 2-2.5 cm kesilseydi çok daha dikkat çeken iz kalırdı. Burada cerrahın tecrübesi ve dokuya saygısı önem arz etmektedir.

Kafada Kist Tedavisi

Her ikisinin de tedavisi cerrahidir yani ameliyatla alınır, cilt kesilerek kapsülüyle birlikte çıkarılır. Ameliyatta şunlara dikkat edilmeli ameliyat yaptıracak kişi de doktoruna bunları sormalıdır.

Kapsül net bir şekilde çıkarılmalıdır yoksa tekrar oluşabilir.

Olabilecek en küçük cilt kesisiyle yapılmalıdır yoksa daha abartılı iz kalır, bunun en akla yatkın olanı kitlenin yarısı kadar bir yeri kesmek yeterli olmaktadır.

Saçlı deriyi dikerken kesiğe en yakın yerden dikilmeli yoksa çirkin bir balık kılçığı görünümü oluşur.

Kafadan alınan kistin yeri dikildikten sonra pansuman yapılmamalıdır yoksa orayı pansumanla kapatmak kötü bir görünüme sebep olur ve hasta günlerce yıkanamaz, oysa uygun şekilde alındıysa hasta ertesi gün banyosunu yapablir ve sosyal yaşamona dönebilir.

Yağ Bezesi Alınırken Saç Tıraş Edilirmi

Bu konuda tecrübeli cerrahlar tıraş etmeye gerek duymaz ve hasta ameliyattan sonra daha klinikten çıkarken ameliyat olduğu belli olmaz. Yine saçı kesmeden yapan cerrahlar yara üzerine gaz beziyle pansuman da uygulamazlar. Eskiden 1 cm lik kisti almak için 3-4 cm çapında bir alan kısacık tıraş edilirdi ve gereksiz yere hasta rahatsız olurdu ama kliniğimizde saçlar kesilmeden ameliyat yapılmakta ve hasta klinikerimizden çıkarken herhang kalmamaktadır.

Yağ Bezesi Ameliyatı Sonrası

Saçlı derinin çok iyi kanlanması sayesinde iltihap neredeyse hiç görülmez. İlk gün banyo önerilmez ama 24 saat sonra banyo yapılmasında sakınca yoktur. Kafa da yıkanabilir. Eskiden dikişler alınana kadar banyo yasaklanırdı, hasta bu kadar süre banyo yapmayınca kokudan ve kirlilikten çok rahatsız olurdu. Yeni yaklaşımda bu tür yasaklar uygulanmamaktadır.

Kafadaki Yağ Kisti Tekrarlar mı?

Kafadaki bu tür kitlelerin ameliyatı % 100 başarıyla yapılabilmektedir ve kapsülüyle çıkarıldıysa aynı yerden asla tekrarlamaz. Ancak yakın bölgelerde yenileri oluşabilir. Bunu bir dişin çekilmesine rağmen başka dişlerin de çürüyebilme ihtmali olduğuna benzetebilirsiniz. Bu durumu kistin apseleşmesi durumuyla karıştırmamak lazım. Apseleştiğinde şişer ve ağrır, patlatılıp boşaltılması gerekir ancak iltihap tedaviasinde kistin kapsülü kaldığı için büyük ihtimalle tekrar oluşur.

Yağ Kisti Ameliyatı Video

Videoda ameliyatın ne kadar basit olduğunu göreceksiniz, özellikle ameliyattan korkan hastalar için ciddi yol göstericidir.

Yağ Bezesi Kanserleşir mi

Kesinlikle hayır, kanserleşmez. Kafadaki kistlerin kötü huylu olma ihtimal yoktur, kanser görülme ihtimali yok diyecek kadar azdır. Vücuttaki bu bezeler çok seyrek olarak kötü huylusu olan liposarkom olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ben cerrahi hayatım boyunca bir tek liposarkom denilen kanser vakası gördüm. Kanser olma ihtimali yok diye tedaviden vaz geçilmemelidir çünkü kendiliğinden ya da ilaçla düzelme ihtimali yoktur ve büyüme potansiyeline sahiptir.

Yüzde Yağ Kisti

Kafa dendiğinde daha çok saçlı bölge akla gelir ama yüz de kafa bölgesindedir. Baş kısmı kadar sık olmasa da yüz bölgesinde de görülür. Yağlı bölge olması sebebiyle vücudun en sık görülen yerlerindendir. Yüz bölgesinde olacak iz çok dikkat çekici olacağından daha tecrübeli olmayı gerektirir. Bu konuda tecrübeli cerrah bu tür ameliyatları olabildiğince ağız içinden keserek alır. Bu şekilde ağız içinde belirsiz bir iz kalır ama görünen alanda olmadığı için rahatsız etmez. Sakal, bıyık, favori gibi kıllı alanlardan alındığında çizgi şeklinde kılsız bir iz kaçınılmazdır. Bu şekilde yüzdeki yara izi sakal, bıyık, ve favori ekimiyle kamufle edilebilir. Oluşan iz yara izinden çok kılsız ve kıl kökü olmayan bir deridir, bu kılsız görünüm çok dikkat çeken bir ameliyat izi şeklinde görünür.

Yağ Kisti İltihabı

Kistin kapsülü zedelenirse kistin içine mikrop bulaşır ve giderek çoğalır. Çoğalan mikrop bulunduğu ortamda apseye neden olur. Normalde ağrısız ve serte yakın bir kıvamdayken iltihaplanma olduğunda ağrı bazen çok şiddetli ağrı eklenir ve kistin yumuşaklığı değişir, üzeri kırmızlaşır ve sıcak bir hal alır. Bu dönemde iltihap tedavisi yapılır, iltihap tam düzeldikten sonra kistin tekrar olma ihtimali % 100 yakındır ve ameliyat edilmelidir. Tedavide apse yoksa antibiotik tedavisi başlanır, apse varsa boşaltılması daha doğru bir yaklaşımdır. İltihaplanma tekrarlarsa dokuda yapışıklıklar olacağı için ameliyat teknik olarak zorlaşır bu sebeple kistik oluşumlar büyümeden ve tercihen hiç iltihaplanmadan alınmalıdır.

Yağ Bezesi Patlarsa

Önemsiz bir sorundur, bir miktar kanama olur, üzerine basınca durur. Patlayan yerden bir miktar nebatimaragarine benzer bir şek çıkar, tamamının çıması mümkün değildir. Tamamı çıksa da kapsül içeride kaldığı için % 100 yeniden oluşur.

Kaynak
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30499516/

Kafada Yağ Bezesi” yazısında 234 düşünce

  1. Nazar diyor ki:

    Kafamdaki şişlikler gittikçe çogalıyor doktara gittim iki tane merhem ve iki tane de hap verdi eger kafamda ki şişlikler coğalmaya devam ederse bi sorun olur mu?
    Op Dr Atilla Kaya
    çok büyümeden aldırmalısınız

  2. Kemal diyor ki:

    Hocam kafamda 2 3 yıldır bi yağ bezesi vardi aniden şişmeye başladı yüzümdede şişlik var ve acı veriyor sebebi nedir
    Op Dr Atilla Kaya
    yağ bezesi iltihabı olmuştur.

  3. osman diyor ki:

    merhaba hocam kafamda bir şişlik var (yağ bezesi yada kist emin değilim). Ben bunu aldırmak istesem ne kadar sürede iyileşir? Opersayon sonrası saç ektirmeyi düşünüyorum bir sakıncası olur mu? yada öncesinde mi saç ektirmeliyim?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    gelirseniz muayene ile değerlendirip alabiliriz.ekim öncesi aldırmanızı öneririm

  4. Fatma diyor ki:

    Merhaba;
    Atilla bey benim de kafamda misketten daha buyuk neredeyse ceviz boyutune yakin iki yumru var, ucret olarak tahmini bir fiyat alabilir miyim?
    Op Dr Atilla Kaya
    Toplam 450 TL ödersiniz

  5. selda polat diyor ki:

    Merhabalar;yaklaşık iki yıl önce kafamda fındık büyüklüğünde saç kıran oluştu.sarımsak uyguladım uzun süre fazla basınç yaptığımdan sanırım şişlik oluştu ve geçmedi.sert basınca iniyor tekrar çıkıyor.sizce nedir hocam.ne yapmam gerekir.
    Op Dr Atilla Kaya
    dermatologa görünün

  6. Yunus Emre diyor ki:

    Mrb hocam ben gecen cuma alnımdaki yağ bezesini aldırdım 7 gün sonra bugünde dikişlerimi aldık banyo yapmamda bir sıkıntı olurmu? doktor ödemin tam geçmediğini we bana thıocıllıne deri pomadı die bir melhem werdi bu şişkinliği we yarayı iyi edeceğini söyledi Bi sıkıntı olurmu
    Op Dr Atilla Kaya
    doktoruna sormalısın

  7. sude diyor ki:

    merhabalar hocam kafamda iki tane misketten biraz büyük birbirine yakın mesafede yağ kisti var daha öncedende bir tanesi kendiliğinden patlamış ve ameliyat ortamı olmadan sadece başlından koparılmıştı asıl sorum şu ki yağ kistlerinin olduğu yerde saçlarda seyrelme var kistler tamamen temizlenip alındıktan sonra aynı saç köklerinden saçların çıkması ve gürleşmesi mümkün mü ?
    Op Dr Atilla Kaya
    Hayır kistin yaptığı basınç ve gerginlik kökü öldürür ve ölen kökten kıl çıkmaz ama derideki genişlemeye bağlı rölatif bir seyreklik ise kist alınınca eski sıklığına kavuşur

  8. hüseyin ercan diyor ki:

    hocam gittim muayene doktor siil dedi ilaç verdi krem gibi bişey günlük sürüyorum
    Op Dr Atilla Kaya
    1 ay kadar deneyin düzelmezse gelin alalım

  9. Hüseyin Ercan diyor ki:

    hocam meraba benim kafamın sol arka tarafında ensenın üst kısmında yani 2 cm felan fındık gibi ibşey var ne oldgunu bilmiyorum babam yağ bezesi dedi . saçlarım uzun benim yaşım 17 saçlarım beze veya kisti aldırdıkdan sonra dökülür mü . dökülürse tekrardan çıkar mı teşekkür ederim
    Op Dr Atilla Kaya
    aldırabilirsin.dökülmez

  10. Hazal diyor ki:

    Merhaba. Benim kafamda yağ kisti vardı iki kere patlattım şimdi ise doktorlarin dedigine göre ben nevüz gbi birşey oluşmuş. Bu kanser belirtisimidir? Yağ kistinden bene dönmesi? Ve hassas bi yapım var alnım yüzüm şişermi alınınca
    Op Dr Atilla Kaya
    yapılan müdahaleye bağlı

  11. Selma diyor ki:

    Hocam iyi gunler basimda tepe noktasinda bademden daha buyuk agrili beze vardi aldirdim.Nereye gittiysem lipom denildi. Oncelikle agri yaparmi neden? Alindigi zaman mide bulantisi agri basta agirlik bas donmesi yapti Normalmidir?Hale4n sikayetlerim ara ara devam ediyorsacimida makasla keztogi icin dikislerimi aldirmak istexigimde kac dikis oldugunu goremediklerini soylediler.derinin altinda sac kalma ihtimali varmidir yapilan jslem normalmi tesekkur ederim
    Op Dr Atilla Kaya
    sıklıkla lipom görülür zaten.şikayetleriniz psikolojik olabilir.saç kalırsa iltihap oluşur

  12. cemile diyor ki:

    Hocam merhaba kafamda yağ bezesi vardı cuma günü aldırdım. hafif ağrılarım vardı ve 2. gün alnımda şişmeler başadı 3. gün yüzüme doğru şişmeler iniyo.. normal olduğunu buz koymamı söylediler ama şişlik ve bezenin alındığı alanda ağrılar devam ediyor. normalmi cevaplandırırsanız sevinirim teşkrlr,
    Op Dr Atilla Kaya
    bu kadar reaksiyon olması kişisel hassasiyetinizden kaynaklanabilir.müdahaleyi yapan hekiminize kontrole gitmenizi öneririm

  13. sevim yigit diyor ki:

    Merhaba hocam benim 1 yaşında bir oğlum var ensesinin biraz ustunde kulak ardında kafasının içinde küçük bir yaq bezesi qibi fındık kadar bisey var elimle dokundugumda oynuyor sizce nedir .
    Op Dr Atilla Kaya
    çocuk cerrahisine götürebilirsiniz

  14. yunus emre diyor ki:

    hocam bugün kafadaki yag bezesini aldırdım yanlız pansuman yaptılar acaba ben kafamdaki sargıyı çıkarsam pansuman yapmasam bir sıkıntı olurmu
    Op Dr Atilla Kaya
    ben sargı da yapmıyorum pansuman da yapmıyorum ve önermiyorum

  15. Ergün diyor ki:

    Hocam eşim yağ bezelerini aldırdı.başındaki
    3gün oldu yüzü şişti problem nedir acaba
    Op.Dr.Atilla Kaya
    şişlik olması için neden yok aslında.hekimiyle görüşmenizi öneririm

  16. umut diyor ki:

    Hocam merhabalar yaklaşık 3 ay önce saç ekimi yaptırdım. Son 1-1,5 aydır özellikle tepe kısmında sivilce ve yağ bezesine benzer küçük şişlikler oluştu. Bazıları küçülüyor zaman zaman büyüyor sakıncalı bir durum mu acaba? Engellemek için ne yapabilirim? Teşekkürler
    Op Dr Atilla Kaya
    Çok büyüyüp cerhatlanırsa köke zarar verebilir, patlatabilirsiniz.

  17. Öznur baltaoglu diyor ki:

    Meraba atilla kaya hocam ben 26 yasindayim basimda 10tane yag bezesi var ve agri yapiyor beni cok halsiz yapiyor 3 tane aldirdim 5 tane cikti sonra alinan yerden cikti birtanesi bana bir cozum yolu gosterirseniz cok sevinirim iki 1kizim 1oglum var ben onlarin geleceginde olamicam diye cok korkuyorum yardimci olursaniz cok sevinirim.
    Op Dr Atilla Kaya
    yağ bezesi kötü huylu bir oluşum değildir.bu nedenle rahat olun

  18. Ömer diyor ki:

    Merhabalar, ben 2 ay önce kafamdaki yağ kistlerini aldırdım. ilk başta sorun yok gibiydi, ama sonradan bir tanesinde şişlik ve kızarıklık oluştu. Şişen kısmın üzerindeki saç telleri döküldü (sanırım kökünden). Ve ameliyatın üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hala düzelmedi. Bu neden olabilir acaba? Yardımlarınız için teşekkürler.
    Op Dr Atilla Kaya
    İltihaplanam olduysa ondandır 6-8 ayda çıkabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir