Kafada Yağ Bezesi

Bezeler farklı formlarda vücudun her yerinde görülebilir. Kafadaki bezeler aslında beze şeklinde değil kist şeklindedir. Kistle bezesi arasında şöyle farklılık vardır. Kistin içinden çıkan doku vücutta tarafından salgılanır ve tereyağı gibidir ezildiğinde boya gibi sürülür, kafada beze ise farklıdır çıkan şey koyunların kuyruk yağı gibidir ezilirse parçalanır boya gibi sıvanmaz, ezilebilir.

Yağ kisti videoları izlemek için https://www.instagram.com/dratillakaya/ hesabımı takip edebilirsiniz.

Kafada Yağ Kisti Neden Olur

Oluşum şekilleri de farklıdır kist kıl dibinde kılı yağlamaya yarayan salgı yapan bezenin salgısının aktığı yerin tıkanması sebebiyle salgılanan yağın doku içine birikmesi ile oluşur bezeler ise cilt altındaki yağ hücresinin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşur. Kistler daha çok kafada seyrek olarak ta vücutta oluşurken bezeler kafada asla olmaz tamamı vücutta olur. Bazı ailelerde çok sık olması genetik yatkınlık olduğunu da düşündürmektedir ancak annesinde yada babasında olanlarda mutlaka olacak diye bir kural yoktur.

Kist Alınan Yerde İz Kalır mı?

Deride yapılan her derin işlem mutlaka iz bırakır yani iz kalması kaçınılmazdır. Deri ne kadar küçük kesilirse o kadar küçük bir iz kalır. Kistin alınacağı deri kistten daha küçük kesik ile çıkarılmalıdır. Videoda göreceğiniz gibi deride yapılan kesme işlemi kistin büyüklüğüne kıyasla çok küçüktür ve yarım santim olduğu için algılanmaz. Klasik usülle yaklaşılıp 2-2.5 cm kesilseydi çok daha dikkat çeken iz kalırdı. Burada cerrahın tecrübesi ve dokuya saygısı önem arz etmektedir.

Kafada Kist Tedavisi

Her ikisinin de tedavisi cerrahidir yani ameliyatla alınır, cilt kesilerek kapsülüyle birlikte çıkarılır. Ameliyatta şunlara dikkat edilmeli ameliyat yaptıracak kişi de doktoruna bunları sormalıdır.

Kapsül net bir şekilde çıkarılmalıdır yoksa tekrar oluşabilir.

Olabilecek en küçük cilt kesisiyle yapılmalıdır yoksa daha abartılı iz kalır, bunun en akla yatkın olanı kitlenin yarısı kadar bir yeri kesmek yeterli olmaktadır.

Saçlı deriyi dikerken kesiğe en yakın yerden dikilmeli yoksa çirkin bir balık kılçığı görünümü oluşur.

Kafadan alınan kistin yeri dikildikten sonra pansuman yapılmamalıdır yoksa orayı pansumanla kapatmak kötü bir görünüme sebep olur ve hasta günlerce yıkanamaz, oysa uygun şekilde alındıysa hasta ertesi gün banyosunu yapablir ve sosyal yaşamona dönebilir.

Yağ Bezesi Alınırken Saç Tıraş Edilirmi

Bu konuda tecrübeli cerrahlar tıraş etmeye gerek duymaz ve hasta ameliyattan sonra daha klinikten çıkarken ameliyat olduğu belli olmaz. Yine saçı kesmeden yapan cerrahlar yara üzerine gaz beziyle pansuman da uygulamazlar. Eskiden 1 cm lik kisti almak için 3-4 cm çapında bir alan kısacık tıraş edilirdi ve gereksiz yere hasta rahatsız olurdu ama kliniğimizde saçlar kesilmeden ameliyat yapılmakta ve hasta klinikerimizden çıkarken herhang kalmamaktadır.

Yağ Bezesi Ameliyatı Sonrası

Saçlı derinin çok iyi kanlanması sayesinde iltihap neredeyse hiç görülmez. İlk gün banyo önerilmez ama 24 saat sonra banyo yapılmasında sakınca yoktur. Kafa da yıkanabilir. Eskiden dikişler alınana kadar banyo yasaklanırdı, hasta bu kadar süre banyo yapmayınca kokudan ve kirlilikten çok rahatsız olurdu. Yeni yaklaşımda bu tür yasaklar uygulanmamaktadır.

Kafadaki Yağ Kisti Tekrarlar mı?

Kafadaki bu tür kitlelerin ameliyatı % 100 başarıyla yapılabilmektedir ve kapsülüyle çıkarıldıysa aynı yerden asla tekrarlamaz. Ancak yakın bölgelerde yenileri oluşabilir. Bunu bir dişin çekilmesine rağmen başka dişlerin de çürüyebilme ihtmali olduğuna benzetebilirsiniz. Bu durumu kistin apseleşmesi durumuyla karıştırmamak lazım. Apseleştiğinde şişer ve ağrır, patlatılıp boşaltılması gerekir ancak iltihap tedaviasinde kistin kapsülü kaldığı için büyük ihtimalle tekrar oluşur.

Yağ Kisti Ameliyatı Video

Videoda ameliyatın ne kadar basit olduğunu göreceksiniz, özellikle ameliyattan korkan hastalar için ciddi yol göstericidir.

Yağ Bezesi Kanserleşir mi

Kesinlikle hayır, kanserleşmez. Kafadaki kistlerin kötü huylu olma ihtimal yoktur, kanser görülme ihtimali yok diyecek kadar azdır. Vücuttaki bu bezeler çok seyrek olarak kötü huylusu olan liposarkom olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ben cerrahi hayatım boyunca bir tek liposarkom denilen kanser vakası gördüm. Kanser olma ihtimali yok diye tedaviden vaz geçilmemelidir çünkü kendiliğinden ya da ilaçla düzelme ihtimali yoktur ve büyüme potansiyeline sahiptir.

Yüzde Yağ Kisti

Kafa dendiğinde daha çok saçlı bölge akla gelir ama yüz de kafa bölgesindedir. Baş kısmı kadar sık olmasa da yüz bölgesinde de görülür. Yağlı bölge olması sebebiyle vücudun en sık görülen yerlerindendir. Yüz bölgesinde olacak iz çok dikkat çekici olacağından daha tecrübeli olmayı gerektirir. Bu konuda tecrübeli cerrah bu tür ameliyatları olabildiğince ağız içinden keserek alır. Bu şekilde ağız içinde belirsiz bir iz kalır ama görünen alanda olmadığı için rahatsız etmez. Sakal, bıyık, favori gibi kıllı alanlardan alındığında çizgi şeklinde kılsız bir iz kaçınılmazdır. Bu şekilde yüzdeki yara izi sakal, bıyık, ve favori ekimiyle kamufle edilebilir. Oluşan iz yara izinden çok kılsız ve kıl kökü olmayan bir deridir, bu kılsız görünüm çok dikkat çeken bir ameliyat izi şeklinde görünür.

Yağ Kisti İltihabı

Kistin kapsülü zedelenirse kistin içine mikrop bulaşır ve giderek çoğalır. Çoğalan mikrop bulunduğu ortamda apseye neden olur. Normalde ağrısız ve serte yakın bir kıvamdayken iltihaplanma olduğunda ağrı bazen çok şiddetli ağrı eklenir ve kistin yumuşaklığı değişir, üzeri kırmızlaşır ve sıcak bir hal alır. Bu dönemde iltihap tedavisi yapılır, iltihap tam düzeldikten sonra kistin tekrar olma ihtimali % 100 yakındır ve ameliyat edilmelidir. Tedavide apse yoksa antibiotik tedavisi başlanır, apse varsa boşaltılması daha doğru bir yaklaşımdır. İltihaplanma tekrarlarsa dokuda yapışıklıklar olacağı için ameliyat teknik olarak zorlaşır bu sebeple kistik oluşumlar büyümeden ve tercihen hiç iltihaplanmadan alınmalıdır.

Yağ Bezesi Patlarsa

Önemsiz bir sorundur, bir miktar kanama olur, üzerine basınca durur. Patlayan yerden bir miktar nebatimaragarine benzer bir şek çıkar, tamamının çıması mümkün değildir. Tamamı çıksa da kapsül içeride kaldığı için % 100 yeniden oluşur.

Kaynak
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30499516/

Kafada Yağ Bezesi” yazısında 234 düşünce

  1. Canan diyor ki:

    Merhaba Doktor bey benim kiz kardesimin sol kulak arkasina yakin yerden beyin seklinde bir kitle olustu neden olur böyle birsey gecen haftada sacini kurularken et parcasi gibi biseyde kopmus kafasindan lütfen acil cevap
    Op.Dr.atilla Kaya
    en kısa sürede doktora götürün incelensin

  2. enes diyor ki:

    merhaba hocam ben 2 ay önce kafamın arka kısmından yağ bezesi ameliyatı oldum.2 ay geçmesine rağmen kafamın neredeyse yarısı uyusuk ve acıyor birazda şişlik var bu neden kaynaklanır.teşekkürler
    Op.Dr.Atilla Kaya
    uyuşukluk olabilir,8 ay kadar da sürebilir.şişlik için doktorunuza görünün

  3. Betul diyor ki:

    Hocam kafamin arka tarafında geçen seneden beri yağ kistleri var, 1 sene içinde aynı yerlerde büyüyüp küçüldüler bazen yok oldular ama suan tekrar yineledi ve aşırı ağrı yapıyorlar ameliyat gerekli midir acaba ?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    iltihap olabilir.muayene ile değerlendirmek gerekir

  4. nergiz diyor ki:

    hocam kafamdaki şişlik ufak ve sert dokununca ağrı yapıyor hafif bastırınca kafamda baskı oluyor sanki baş ağrısıda yapıyor doktorada gitmedim biraz korkuyorum genel cerrahiyemi gitmem gerekiyor
    Op.Dr.Atilla KAYA
    yağ bezesi olabilir.genel cerrahiye gidebilirsin

  5. Nergiz diyor ki:

    Merhaba hocam benimde kafamin on sağ tarafinda sislik var içten ama agrı yapıyor kafamda sizce bezemidir dokununca farkediliyor
    Op.Dr.Atilla KAYA
    büyük olasılıkla yağ bezesidir.alınıp gerekirse patolojiye gönderilebilir

  6. Sibel diyor ki:

    Merhabalar,
    Kafamın arkasında üç dört yerinde küçük yağ bezeleri var ve kafa derim son üç aydır inanılmaz kasiniyor.Doktor şişlikler için antibiyotik ,kaşıntı içinde keteral şampuan verdi.Bezelerin kaşıntı ile ilgilisi var mı , inanılmaz​ derecede kaşınıyorlar?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Antibiotik yazdığına göre onlar yağ bezesi değildir.

  7. Beyza diyor ki:

    Merabalar. 20 yaşındayım dogdugumda kafamin arkasinda bezelye kadar beze varmış suan elim kadar büyük ve sert hatta baya bi yüksekliği var. Aldirirken sacima herhangi bi zarar gelir mi ve aldirmasam bi sorun olur mu ?
    Op. Dr. Atilla KAYA
    beze büyüdüğü oranda alınırken iz bırakacak.daha büyük bir kesi ile çıkarılmak zorunda kalınacak.bu nedenle daha fazla büyümeden tedavi olmanızı öneririm

  8. Yasemin diyor ki:

    Merhabalar,eşim 3 hafta önce lipom ameliyatı oldu kafasının arkasında fakat ameliyattan 2_3 gün sonra ameliyatlı bölgenin bir yerinden sürekli sarı koyu bir akıntı geliyor bu ne olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler
    Op. Dr. Atilla Kaya
    İzah etmek zor arada saç kalmış olabilir , iltihap bu kadar uzun sürmez

  9. hatice ediz diyor ki:

    Hocam ben küçük beyine baskı yapıyor dediler bir kist vardı alındı ve 7 hafta sonra saçımı boyadım boyadan sonra orası apse gibi oldu önemli bir şey yok dediler ama çok agrıyor napmalıyım
    Op.Dr.Atilla Kaya
    apse tedavisi yaptır

  10. Mutlu diyor ki:

    Hocam yağ bezesi vardı kafamda ağrı yaptı sonra yavaş yavaş 7 8 günde orası sert bi tabaka oldu yağ bezesi sanki gitti gibi ve oradaki saç döküldü orda saç çıkarmı
    Op.Dr.Atilla Kaya
    kökler etkilenmediyse çıkar

  11. Fatih diyor ki:

    Mrb hocam yaklaşık 2 ay önce alnımın sol tarafında pirinç ile bezelye arası büyüklükte kafa tasıma yapışık gibi hissettiren sert bir kitle çıktı. Tek şikayetim 1 haftadır sol göz kapağımda aralıklarla seyirme var. Bugün prf d. Derya özçeliğe gittim elle muayenenin ardından kist olabilir alalımmı dedi bende alın dedim. Perşem günü aldırcam. Benim için ciddi bir sorun olma ihtimali var mı?
    Şimdiden tşk ederim.
    Op.Dr.Atilla Kaya
    sanmıyorum

  12. Sevim diyor ki:

    Benim alnımın orda bir şişlik var beze yani küçükken duvara fırlamıştım kan orda pıhtılaştı ya da beze o yüzden oluştu bilmiyorum doktora küçükken gittiğimde herhangi bir agrı olmazsa alınmasın iz kalır demişti bugün çok kötü zonkladı ve kulagımda çınlama yaptı napmalıyım
    Op.dr.Atilla Kaya
    beyin cerrahisine görünebilirsiniz

  13. Arda diyor ki:

    Hocam selamın aleyküm , benim kafamın arkasında yağ kisti var. Dün hastaneye gittik doktor ne zaman almamı istersiniz dedi . Bende yaz tatili olsa iyi olur dedim . Fakat yağ kistinin olduğu yer kel , gece uyurken falan yağ kistinin üzerine yatsam birşey olurmu
    Op.Dr.Atilla Kaya
    ağrı hissedebilirsin

  14. Selcuk diyor ki:

    Merhabalar benim basimin arkasinda bi beze olustu 1 hafta dir sislik var son 2 gundur ise sertlesmeye basladi biraz ne zaman aldirmam gerekli yoksa bi sure daha beklemem gerekiyormu
    Op Dr Atilla Kaya
    muayene ile değerlendirmek gerekir

  15. ozgen diyor ki:

    slm hocam benim kafamın arkasındada yağ bezesi var onu aldırmak istiyorum istirahat veya rapor kaç gün verilebilir
    Op Dr Atilla Kaya
    yağ bezesi tedavisinde rapora gerek yoktur

  16. Hüseyin diyor ki:

    Hocam kafamın arkasında kist var gecen yaz cok küçüktü ve bu kış büyüdü hatta kaşınmaya başladı bu kisti hiç aldırmasam ne olur ?
    Op Dr Atilla Kaya
    büyür

  17. büşra diyor ki:

    ben bugun ameliyat oldum bugun ve yarin pansumanla durmami soylediler ne zaman kafami yikaya bilirim bunu merak ediyorum
    Op Dr Atilla Kaya
    her hekimin ameliyat tekniği farklılık gösterir,bu nedenle hekiminize danışmalısınız

  18. büşra diyor ki:

    benim boyle var tam kulagimin caprazinda alnimin yaninda yani beyin cerrahina gittim tomografi cektirdi birazcik kemik cikintisi ve yag bezesi var dedi bugunde hastaneye gittim bu yarin aliriz dedi benim tam alnimin yaninda oldugu icin cok iz kalir mi onu merak ediyorum
    Op Dr Atilla Kaya
    Büyük değilse belirgin iz kalmaz

  19. Sinem diyor ki:

    Hocam benim kafamın arkasında yağ kisti var birazcık ağrıyor bunu en az kac gün içinde aldırmalıyım ?
    Op Dr Atilla Kaya
    İstediğiniz zaman alabiliriz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir