Bezeler farklı formlarda vücudun her yerinde görülebilir. Kafadaki bezeler aslında beze şeklinde değil kist şeklindedir. Kistle bezesi arasında şöyle farklılık vardır. Kistin içinden çıkan doku vücutta tarafından salgılanır ve tereyağı gibidir ezildiğinde boya gibi sürülür, kafada beze ise farklıdır çıkan şey koyunların kuyruk yağı gibidir ezilirse parçalanır boya gibi sıvanmaz, ezilebilir.
Yağ kisti videoları izlemek için https://www.instagram.com/dratillakaya/ hesabımı takip edebilirsiniz.
Kafada Yağ Kisti Neden Olur
Oluşum şekilleri de farklıdır kist kıl dibinde kılı yağlamaya yarayan salgı yapan bezenin salgısının aktığı yerin tıkanması sebebiyle salgılanan yağın doku içine birikmesi ile oluşur bezeler ise cilt altındaki yağ hücresinin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşur. Kistler daha çok kafada seyrek olarak ta vücutta oluşurken bezeler kafada asla olmaz tamamı vücutta olur. Bazı ailelerde çok sık olması genetik yatkınlık olduğunu da düşündürmektedir ancak annesinde yada babasında olanlarda mutlaka olacak diye bir kural yoktur.
Kist Alınan Yerde İz Kalır mı?
Deride yapılan her derin işlem mutlaka iz bırakır yani iz kalması kaçınılmazdır. Deri ne kadar küçük kesilirse o kadar küçük bir iz kalır. Kistin alınacağı deri kistten daha küçük kesik ile çıkarılmalıdır. Videoda göreceğiniz gibi deride yapılan kesme işlemi kistin büyüklüğüne kıyasla çok küçüktür ve yarım santim olduğu için algılanmaz. Klasik usülle yaklaşılıp 2-2.5 cm kesilseydi çok daha dikkat çeken iz kalırdı. Burada cerrahın tecrübesi ve dokuya saygısı önem arz etmektedir.
Kafada Kist Tedavisi
Her ikisinin de tedavisi cerrahidir yani ameliyatla alınır, cilt kesilerek kapsülüyle birlikte çıkarılır. Ameliyatta şunlara dikkat edilmeli ameliyat yaptıracak kişi de doktoruna bunları sormalıdır.
Kapsül net bir şekilde çıkarılmalıdır yoksa tekrar oluşabilir.
Olabilecek en küçük cilt kesisiyle yapılmalıdır yoksa daha abartılı iz kalır, bunun en akla yatkın olanı kitlenin yarısı kadar bir yeri kesmek yeterli olmaktadır.
Saçlı deriyi dikerken kesiğe en yakın yerden dikilmeli yoksa çirkin bir balık kılçığı görünümü oluşur.
Kafadan alınan kistin yeri dikildikten sonra pansuman yapılmamalıdır yoksa orayı pansumanla kapatmak kötü bir görünüme sebep olur ve hasta günlerce yıkanamaz, oysa uygun şekilde alındıysa hasta ertesi gün banyosunu yapablir ve sosyal yaşamona dönebilir.
Yağ Bezesi Alınırken Saç Tıraş Edilirmi
Bu konuda tecrübeli cerrahlar tıraş etmeye gerek duymaz ve hasta ameliyattan sonra daha klinikten çıkarken ameliyat olduğu belli olmaz. Yine saçı kesmeden yapan cerrahlar yara üzerine gaz beziyle pansuman da uygulamazlar. Eskiden 1 cm lik kisti almak için 3-4 cm çapında bir alan kısacık tıraş edilirdi ve gereksiz yere hasta rahatsız olurdu ama kliniğimizde saçlar kesilmeden ameliyat yapılmakta ve hasta klinikerimizden çıkarken herhang kalmamaktadır.
Yağ Bezesi Ameliyatı Sonrası
Saçlı derinin çok iyi kanlanması sayesinde iltihap neredeyse hiç görülmez. İlk gün banyo önerilmez ama 24 saat sonra banyo yapılmasında sakınca yoktur. Kafa da yıkanabilir. Eskiden dikişler alınana kadar banyo yasaklanırdı, hasta bu kadar süre banyo yapmayınca kokudan ve kirlilikten çok rahatsız olurdu. Yeni yaklaşımda bu tür yasaklar uygulanmamaktadır.
Kafadaki Yağ Kisti Tekrarlar mı?
Kafadaki bu tür kitlelerin ameliyatı % 100 başarıyla yapılabilmektedir ve kapsülüyle çıkarıldıysa aynı yerden asla tekrarlamaz. Ancak yakın bölgelerde yenileri oluşabilir. Bunu bir dişin çekilmesine rağmen başka dişlerin de çürüyebilme ihtmali olduğuna benzetebilirsiniz. Bu durumu kistin apseleşmesi durumuyla karıştırmamak lazım. Apseleştiğinde şişer ve ağrır, patlatılıp boşaltılması gerekir ancak iltihap tedaviasinde kistin kapsülü kaldığı için büyük ihtimalle tekrar oluşur.
Yağ Kisti Ameliyatı Video
Videoda ameliyatın ne kadar basit olduğunu göreceksiniz, özellikle ameliyattan korkan hastalar için ciddi yol göstericidir.
Yağ Bezesi Kanserleşir mi
Kesinlikle hayır, kanserleşmez. Kafadaki kistlerin kötü huylu olma ihtimal yoktur, kanser görülme ihtimali yok diyecek kadar azdır. Vücuttaki bu bezeler çok seyrek olarak kötü huylusu olan liposarkom olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ben cerrahi hayatım boyunca bir tek liposarkom denilen kanser vakası gördüm. Kanser olma ihtimali yok diye tedaviden vaz geçilmemelidir çünkü kendiliğinden ya da ilaçla düzelme ihtimali yoktur ve büyüme potansiyeline sahiptir.
Yüzde Yağ Kisti
Kafa dendiğinde daha çok saçlı bölge akla gelir ama yüz de kafa bölgesindedir. Baş kısmı kadar sık olmasa da yüz bölgesinde de görülür. Yağlı bölge olması sebebiyle vücudun en sık görülen yerlerindendir. Yüz bölgesinde olacak iz çok dikkat çekici olacağından daha tecrübeli olmayı gerektirir. Bu konuda tecrübeli cerrah bu tür ameliyatları olabildiğince ağız içinden keserek alır. Bu şekilde ağız içinde belirsiz bir iz kalır ama görünen alanda olmadığı için rahatsız etmez. Sakal, bıyık, favori gibi kıllı alanlardan alındığında çizgi şeklinde kılsız bir iz kaçınılmazdır. Bu şekilde yüzdeki yara izi sakal, bıyık, ve favori ekimiyle kamufle edilebilir. Oluşan iz yara izinden çok kılsız ve kıl kökü olmayan bir deridir, bu kılsız görünüm çok dikkat çeken bir ameliyat izi şeklinde görünür.
Yağ Kisti İltihabı
Kistin kapsülü zedelenirse kistin içine mikrop bulaşır ve giderek çoğalır. Çoğalan mikrop bulunduğu ortamda apseye neden olur. Normalde ağrısız ve serte yakın bir kıvamdayken iltihaplanma olduğunda ağrı bazen çok şiddetli ağrı eklenir ve kistin yumuşaklığı değişir, üzeri kırmızlaşır ve sıcak bir hal alır. Bu dönemde iltihap tedavisi yapılır, iltihap tam düzeldikten sonra kistin tekrar olma ihtimali % 100 yakındır ve ameliyat edilmelidir. Tedavide apse yoksa antibiotik tedavisi başlanır, apse varsa boşaltılması daha doğru bir yaklaşımdır. İltihaplanma tekrarlarsa dokuda yapışıklıklar olacağı için ameliyat teknik olarak zorlaşır bu sebeple kistik oluşumlar büyümeden ve tercihen hiç iltihaplanmadan alınmalıdır.
Yağ Bezesi Patlarsa
Önemsiz bir sorundur, bir miktar kanama olur, üzerine basınca durur. Patlayan yerden bir miktar nebatimaragarine benzer bir şek çıkar, tamamının çıması mümkün değildir. Tamamı çıksa da kapsül içeride kaldığı için % 100 yeniden oluşur.
Kaynak
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30499516/
Merhabalar ben Atilla Kaya, genel cerrahi ve medikal estetik uzmanı olarak İstanbul Bakırköy’de hasta kabulüne devam ediyorum. Tıp eğitimim 1980-1986 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, uzmanlık eğitimimi ise İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde tamamladım. Proktoloji alanında binlerce ameliyat tecrübem bulunmaktadır.
hocam annemin kafasında yağ bezesi var . nasıl bir yöntemle alıyorsunuz ?
yağ bezesi cerrahi yöntemle alınır.mümkün olan en küçük kesiden saçını traş etmeden tedavi edebiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya
merhaba hocam annemin kafasında çok büyük şekilde yağ bezesi var işlemi klınıktemi gerçekleştiriyorsunuz ,hastanedemi ?
klinikte yapabiliyoruz,gelirseniz tedavisini yapabiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya
hocam kolumda yağ bezesi var nasıl bir yöntemle alıyorsunuz bölgeyi uyuşturuyormusunuz ?
lokal anestezi altında mümkün olan en küçük açıklıktan çıkarıyoruz
Op.Dr.Atilla Kaya
hocam kafamda yağ bezesi var tedavisi zor bir işlemmi nasıl alıyorsunuz yağ bezesini ?
kafada ki yağ bezelerinin çok büyümesine izin vermemek gerekiyor.bulunduğu alanda saç dökülmesine neden olabiliyor.tedavisi zor bir işlem değil.bu linkten hem işlem ilgili ayrıntılı bilgi alabilir,hemde ilgili videoyu izleyebilirsiniz.https://www.dratillakaya.com/kafada-yag-bezesi
Op.Dr.Atilla Kaya
Mrb benim de kafamda kistler var ama ben saçım tekrar çıkmaz diye yaptıramıyorum.doğru mu düşünüyorum bilmiyorum.rahtsız eder mi derseniz başım ağrıdığında elimle kafama dokununca acı hissi oluyor.yani evet.ne yapmalıyım bilgi lütfen.
kafada ki yağ kistelerinin çok büyümesine izin vermemek gerekiyor.bulunduğu alanda saç dökülmesine neden olabiliyor.tedavisi zor bir işlem değil.becerikli bir el çok küçük bir kesiden yağ bezesini çıkarabilir ve saçınız etkilenmez ve saç kesmeye gerek yok. bu linkten hem işlem ilgili ayrıntılı bilgi alabilir,hemde ilgili videoyu izleyebilirsiniz.https://www.dratillakaya.com/kafada-yag-bezesi
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam iyi gunler annem kafasinda yag bezesi var 3 gun once patladi ve daha sonra doktora gitti doktor hemen aldi ben iltihaploldugu icin patladigini dusunuyorum bu durumda iken almasi dogru mu veya bi sikinti olabilir mi aciill lutfenn
patlayabilir,alınabilir.pansumanlarınıza dikkat edin
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam kafadaki yag kistini aldiktan sonra herhangi bir ilac onerir misiniz
hayır önermiyoruz.saçlı deri çok kanlanan bir doku olduğu için sorun olmaz.
Op.Dr.Atilla Kaya
hocam kafamda 2 3 santimlik uzunluklarda cizgiler oluşmuş sert hafif şişkin traş olduğumda cizgiler ortaya cıkıyor ne yapmam lazım acaba
05426210888 nolu telefona fotoğraf gönderin değerlendirelim
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam merhaba bende dün başimdaki yağ bezesini aldırdım.en erken ne zaman banyo yapabilirim.birde gazlı bezi dikmiş doktorum çıkartırken ne gibi zorluk olur tedirginim biraz şimdiden teşekkür ederim
doktorunuza sormalısınız
Benim kafamda tıraş olmadan alabilermi acaba tıraş edersek saç çıkmaz dedilerde
traş etmeden tedavi edebiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya
hocam ananemin kafasında 1 tane yağ bezesi var aldırmak istiyor ama sonrasında çok şiddetli ağrısı falan olur mu ?
olmaz,alabiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam merhaba,
Migren hastasıyım ve kafamda doktorumun yağ bezesi olduğunu belirttiği şişlikler mevcut. Genelde migren ataklarımda daha çok hissettiğim ve zonklamaların olduğu şişlikler. Doktorum ameliyat önermedi genellikle kapsül içerde kalıyor daha sonrasında sıkıntı olur dedi ancak bu ara sıklaşan ataklarım ve zonklamalarım mevcut ne yapmamı önerirsiniz?
Op.Dr.Atilla Kaya
doğru bir yaklaşım değil.büyüdükçe alınması zorlaşacağı ve yağ bezesinin var olduğu alanlarda saç dökülmesine neden olacağı için aldırmanızı öneririm.el becerisi iyi bir cerrah kapsulu ile çıkarabilir
Hocam yag bezesinde sac dokulurse soradan cikarmi sac yeniden?
Op.Dr.Atilla Kaya
çıkmayabilir.
doktor bey kafamda 5 kere yağ bezesi çıktı 5 kere ameliyat oldum. ancak kafamda şişlikler kaldı. kafamın şekli bozuldu bazı yerlerinde çıkıntılar var bazı yerleri hala şiş. ve kafamda ki o yaralar ikidebir kabul bağlayıp duruyor ne yapmam lazım nolur bi çaresini söyleyebilir misiniz ?
yağ bezesi kapsulu ile çıkarılmazsa nüks eder,gelirseniz muayene ile değerlendirip tedavinizi yapabiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam Merhaba benim kafamda üç tane yagbezesi çıktı birisi değerlerine göre büyük ama çok kaşıntı var kafamda yanma var sebebi nedir hocam
kaşırken travmatize ediyorsanız yanmaya neden olabilir.uzun süre tedavi edilmeyen yağ bezeleri bölgesel saç dökülmesine neden olur
Op.Dr.Atilla Kaya
Hocam başımdan yağ bezesi aldırdım bölgeyi traş ettik ancak dikişi atarken deriyi diğer derinin üzerine getirerek dikmiş saçlı derinin bir kısmı diğer derinin altında kalmış bir sıkıntı olur mu kesip yeniden mi dikmek gerekir
Op.Dr.Atilla Kaya
reaksiyon ve iltihap gelişebilir
Hocam sırtımda yağ bezesi var. mr çektirdim. sonucunu yollasam bilgi verir misiniz
05426210888 nolu telefona whatsapptan gönderebilirsiniz
Op.Dr.Atilla Kaya
hocam ben ameliyatta yağ kistini aldırdım 3 hafta oldu dikişleri de aldırdım ancak orası hala aynı şişlikte ve sertlikte bir değişiklik yok nedir bunun nedeni?
Op.Dr.Atilla Kaya
yara yerindeki ödeme bağlı olabilir.
merhaba hocam benim kafamda yağ bezesi vardı ağrı ve yanma yapıyordu bende aldırdım aldığı zaman iltihap yaptığını ve iltihaplan beraber kisti çıkardı aradan 1 yıl geçti yine aynı şikayetlerim var ve aynı yerde yine yağ bezesi elime geliyor ve ağrı yanma da oluyor acaba iltihaplı bir şekilde kisti çıkarmasından mı kaynaklanıyor yardımcı olursanız çok sevinirim
kapsulü alınamadığı için tekrar etmiş.tekrarı önlemek için kapsulu ile birlikte çıkarmak gerekir
Op.Dr.Atilla Kaya
hocam 43 yaşımdayım. kafamda yağ bezesi var. aslında bana rahatsızlık vermiyordu ama büyümeye başladı. aldırmak istiyorum
gelirseniz tedavinizi yapabiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya